’Boston Cream Pie Cake’.

Ciasto podbiło nasze kubki smakowe .Bardzo
proste do wykonania .Biszkopty ,jasny i kakaowy
przełożone masą budyniową i polane polewą
czekoladową .Odchudzone z nadmiaru cukru ,
polecam bardzo.

IMG_4724

Składniki:tortownica 24 cm
Biszkopt jasny :
4 jajka
2 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę dodając powoli
cukier .Następnie po kolei żółtka i ubić do połączenia
masy .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
wmieszać łyżką do ciasta ,delikatnie .Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni około 20 minut .

Biszkopt ciemny :
2 jajka
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżki zaparzonej ,mocnej kawy ,ostudzić

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem .Dodać żółtka i ubić .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i wmieszać
delikatnie do masy jajecznej .Dodać napar z kawy i wymieszać .
Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach .

Krem budyniowy :
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
szczypta soli
4 jajka
3 łyżki masła
1 łyżka rumu
ekstrakt waniliowy

Mleko zagotować z jedną łyżką cukru i wanilią .
Resztę cukru wymieszać z solą i skrobią kukurydzianą.
Jajka ubić do lekkiego spienienia.Wymieszać z mieszanką
cukrowo -mączną .Wlać około 0,5 szklanki gorącego mleka
i szybko wymieszać .Całość wlać do pozostałego ,wrzącego mleka
i gotować na minimalnym ogniu aż masa zgęstnieje.Zestawić z ognia ,
dodać masło i rum i wymieszać na gładki krem .Odstawić do
ostygnięcia.Jasny biszkopt przekroić na dwa blaty .
Ciasto przekładamy kremem .Biszkopt jasny na spód .Na
to krem ,biszkopt ciemny ,kolejna warstwa kremu i przykrywamy
jasnym biszkoptem .Na wierzchu rozprowadzamy polewę
czekoladową .

Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Czekoladę roztopić w gorącym mleku ,dodać mąkę i wymieszać .
Masa z dodatkiem mąki nie zastyga na kamień .

IMG_4749

IMG_4757

Pomysł z bloga Arabeska.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s