Chrupiące gofry z mandarynkami i Feria de turron .

Wspaniałe ,lekkie ,chrupiące ,z owocami ,
cytrynową nutą i bitą śmietaną .Dodatkowo
polane płynnym turronem .Kilka zdjęć z corocznego
święta turronu w Jijonie .Było bardzo słodko .

IMG_4873

Składniki :na gofry dla około 5 osób .
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
6 łyżek oleju słonecznikowego
1 jajko
4 łyżeczki soku z cytryny i skórką z połówki
cytryny

Wszystkie składniki oprócz białka zmiksować na
jednolitą masę .Białko ubić i delikatnie wmieszać łyżką
do masy .W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry
około 5 minut .U mnie gaśnie światełko ,kiedy są gotowe .
Podajemy z ulubionymi dodatkami .Ja polecam mandarynki ,
bo właśnie jest na nie sezon .

Sos do gofrów :
turron miękki 80 g
śmietanka 36 % 100 ml
Podgrzewamy śmietankę ,dodajemy pokruszony turron i
mieszamy do powstania masy przypominającej karmel .
Trwa to bardzo krótko .Polewamy gofry .

IMG_4863

IMG_4773

Bloki turronu z kandyzowanymi owocami ,mango i marcepanem.

IMG_4774

IMG_4781

W naczyniu kamiennym turron do degustacji ,pysznyyy .Podstawowe składniki turronu to mielone na mąkę migdały i cukier ,odrobina cytryny i cynamonu .

IMG_4784

IMG_4785

IMG_4787

IMG_4777

Hiszpańskie ciasteczka polvorones .

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s