Bułeczki z dziurką.

Wyglądają jak bajgle ,ale nimi nie są.
Nie chciało mi się obgotowywać każdej
bułeczki w gorącej wodzie ,co jest konieczne
w przypadku bajgli i wyszły pieczone bułeczki
z dziurką .Bardzo smaczne ,polecam.

IMG_5163

Składniki:około 15 bułeczek.
375 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
0,5 łyżeczki soli
0,75 g stopionego masła
roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Z 0,5 szklanki ciepłego mleka ,łyżeczki cukru i 3 łyżek
mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut .Z pozostałych
składników i wyrośniętego zaczynu wyrabiamy gładkie ciasto i
odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę i dzielimy
na 15 bułeczek ,w każdej wykrawamy dziurkę i odstawiamy na
kolejne 0,5 godziny .Smarujemy mlekiem ,jajkiem lub wodą i
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
20 minut .

IMG_5156

IMG_5152

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s