Ulubione ciasto mojej córki .Prosi o nie przynajmniej
raz w tygodniu .Dzisiejszy sernik jest z dodatkiem
pomarańczowej skórki i soku z niej wyciśniętego ,
zatopiony w czekoladowym cieście ,z polewą
czekoladową .Zostało niewiele .
Składniki :tortownica 23 cm
0,5 szklanki mleka
100 g masła
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i
podgrzać do rozpuszczenia się cukru ,ostudzić .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .
Najpierw do masy czekoladowej dodać żółtka i
zmiksować ,następnie mąkę i zmiksować na gładko .
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy
łyżką .
Masa serowa:
750 g sera wiaderkowego na serniki
4 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
50 g roztopionego masła
skórka z jednej pomarańczy ,starta na tartce
sok z połówki pomarańczy
kilka plasterków pomarańczy do dekoracji
Wszystkie składniki ,poza białkami zmiksować krótko
na jednolitą masę .Białka ubić na sztywno i delikatnie
wmieszać do masy serowej .
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę przełożyć
masę czekoladową ,na nią masę serową i piec w 175 stopniach
przez około 60 min .Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia .
Udekorować dowolnie ,u mnie polewa czekoladowa i kawałki owocu .
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Czekoladę roztopić w gorącym mleku ,dodać mąkę i wymieszać .
Masa z dodatkiem mąki nie zastyga na kamień .