Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową i bananami.

W moim domu nigdy nie brakuje cytryn .
Zdarza się ,że są jakieś inne owoce ,ale
cytryny są zawsze .Znalazłam przepis
idealny z wykorzystaniem właśnie tych
cytrusów i polecam wam to ciacho do kawki.

IMG_5825

Składniki: mała ,kwadratowa blaszka ,20 cm
250 g masła
0,5 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1 cytryna ,sok z niej wyciśnięty i starta skórka

Masło ucieramy z cukrem mikserem na puszysty krem.
Dodajemy po jednym jajku nadal miksując .Do masy dodajemy
stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia ,sok
z cytryny i skórkę cytrynową .Masę przekładamy do foremki
i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je polewą czekoladową ,
startą białą czekoladą i bananami skropionymi sokiem z cytryny .
Moje przekroiłam na dwie części i dodatkowo dałam polewę
do środka ,jako przełożenie .

Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej

W gorącym mleku rozpuścić czekoladę ,dodać mąkę
ziemniaczaną dokładnie wymieszać i udekorować ciasto.

IMG_5828

Nie lubicie bananów ,można je pominąć ,też będzie pysznie.

IMG_5811

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s