Drożdżowe wiatraczki z czekoladą.

Tydzień minął ,u mnie w kuchni nudno i
przewidywalnie .Kolejne drożdżowe wypieki.
Zachwycił mnie oryginalny splot na jakimś blogu
i musiałam je mieć .Drożdżówki są nadziane gorzką
czekoladą ,smakują pysznie .

IMG_5937

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka

25 g świeżych drożdży

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się

rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,

odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki

50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko

5 łyżek cukru

Dodatkowo :czekoladowa masa do smarowania bułeczek.

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy

na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli

będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę .

Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby

pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto dzielimy na małe

kuleczki ,rozwałkowujemy je na prostokąty i smarujemy masą

czekoladową .Nacinamy nożem środek prostokąta kilka razy ,

coś na kształt drabinki .Zwijamy w rulon i w ślimaczka .Odstawiamy

bułeczki na 15 minut ,następnie smarujemy z wierzchu mlekiem i

pieczemy w 180 stopniach około 25 minut ,do zrumienienia .

IMG_5934Mini chałka do odrywania z czekoladą:

IMG_5942

IMG_5943

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s