Grissini.

Grissini czyli włoskie paluszki chlebowe
powoli stają się znane na całym świecie.
Można je dostać w sklepach ,ale wiadomo ,
domowe to zupełnie co innego.Wypróbowałam
i polecam jako przekąskę ,najlepiej z szynką i
czymś zielonym .Czym cieńsze ,tym smaczniejsze ,
ja muszę jeszcze trochę poćwiczyć rozciąganie ciasta.

IMG_5999

Składniki: około 30 paluszków
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
12 g drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
270 ml ciepłej wody

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody ,dodać
pozostałą wodę i cukier ,mieszać do rozpuszczenia cukru.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie ,elastyczne ciasto.
Odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie
dzielić ciasto na małe kawałki i formować z nich długie ,
cienkie paluchy .Wszystkie kładziemy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach .
Grissini są jeszcze smaczniejsze z makiem ,serem i innymi dodatkami.

IMG_6004

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s