Ptasie mleczko.

Pyszne ,delikatne ciasto ,na czekoladowym
spodzie ,bez nadmiaru cukru .Z przyjemnością
polecam do popołudniowej kawy.

IMG_6023

Składniki:na czekoladowy spód ,blaszka o boku 20 cm
0,5 szklanki mleka
100 g masła
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i
podgrzać do rozpuszczenia się cukru ,ostudzić .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .
Najpierw do masy czekoladowej dodać żółtka i
zmiksować ,następnie mąkę i zmiksować na gładko .
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy
łyżką .Piec w 175 stopniach przez około 20 minut .Ostudzić .

Ptasie mleczko :

300 ml śmietany kremówki 36 %

1 galaretka owoce leśne

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody ,

ostudzić ,kiedy zacznie się ścinać dodać do śmietany

ubitej na pianę i ubijać do połączenia się galaretki ze śmietaną.

Masę przełożyć na ciasto ,wyrównać ,przechowywać w lodówce.

Jeśli galaretka zetnie się zbyt szybko i przegapicie ten moment

można ją ponownie podgrzać na małym ogniu ,rozpuścić mieszając i

czekać do ponownego zgęstnienia ,oczywiście odstawiając ją w zimne

miejsce.

IMG_6028

IMG_6036

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s