Ciastka czekoladowe z amarantusem.

Moje ulubione czekoladowe ciastka z palonym masłem ,cudowne .
Właśnie to masło sprawia ,że ich smak jest niepowtarzalny.
Dodatkowo wzbogacone zdrowym amarantusem co sprawia ,że nie
można się od nich oderwać .Polecam ,a najlepiej podwójną porcję!.

IMG_6287

składniki:
150 gr masła
1 jajko
1 żółtko
50 gr ciemnego cukru
225 gr mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady ,roztopić w mikrofalówce ,
ostudzić
50 g amarantusa ,popping ,plus 2 łyżki do posypania wierzchu ciastek

Na gazie w wysokim garnku umieszczamy 150 g masła i roztapiamy ,masło trzymamy na średniej mocy palnika
około 5 ,8 minut ,co jakiś czas mieszając łyżką aż nabierze karmelowego koloru .Pod koniec trzeba uważać ,aby
całość nie zaczęła się palić ,zdejmujemy z ognia kiedy masło ma lekko karmelowy kolor i najlepiej od razu przelewamy
do zimnego naczynia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajko z żółtkiem ubijamy z cukrem ,wlewamy przestudzone masło,mąkę z proszkiem i kakao ,sól, oraz amarantus .
Łyżką do lodów nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem,w odstępach,bo pięknie rosną,i wstawiamy do
piekarnika na 13 min w temperaturze 175 stopni.Z wierzchu ciastka można też posypać amarantusem i lekko go docisnąć ,przed pieczeniem.

IMG_6285

IMG_6281

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s