Babka jogurtowo – cytrynowa .

Bardzo smaczna ,wilgotna ,z cytrynową
nutą .Następnego dnia chyba jeszcze lepsza .
Właśnie ją próbuję do kawy .Niech będzie ,że
na drugie śniadanie .Polecam .

IMG_6482

Składniki:
1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml )
umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki:
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego oraz:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
sok z połowy cytryny i skórka z całej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę ,dodając stopniowo cukier .
Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka ,
jogurt ,olej i sok z cytryny i skórkę z niej startą .Nie wlewamy płynów
na raz tylko powoli ,po trochu i czekamy aż połączy się z masą .
Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia .Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej
bułką tartą .Piec w 175 stopniach przez około 40 minut .Babkę dowolnie
dekorujemy .U mnie lukier cytrynowy .

Lukier robimy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny .

IMG_6489

IMG_6491

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s