Rolada żyrafa z bitą śmietaną i truskawkami.

Tę roladę robi się ekspresowo i smakuje
świetnie .Zrobiłam dwie ,pierwsza była
z truflą czekoladową ,ale została zjedzona
przed sesją zdjęciową .Zrobiłam więc kolejną ,
z bitą śmietaną i truskawkami .Mnie najbardziej
się podoba żyrafi wzorek ciasta.

IMG_6613
Składniki :
5 jajek
3/ 4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
80 ml wody
45 ml oleju
4 łyżki kakao

400 ml śmietany 36 % plus łyżka cukru pudru
truskawki

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę .Dodać olej i wodę ,
zmiksować chwilkę .Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,
krótko zmiksować .Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie
łyżką do masy .Na natłuszczony masłem papier do pieczenia wyciskamy
6 łyżek białej masy ,którą umieszczamy w woreczku z odciętym rogiem.
To będą kontury żyrafiej szyi .Można je wcześniej narysować na papierze ,
pójdzie łatwiej i szybciej .Do reszty masy dodajemy kakao i mieszamy .

Ciasto ,to białe wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Następnie wyjmujemy i nakładamy na nie ciemne ciasto ,wyrównujemy i
z powrotem wkładamy do piekarnika na 10 minut .Gotową roladę oddzielamy
od papieru na którym się piekła i jeszcze ciepłą zwijamy w rulon .

Ubijamy zimną śmietanę z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na rozwiniętej
roladzie ,od strony z której będzie zwijana układamy wzdłuż truskawki i
delikatnie zwijamy .Śmietany nie może być za dużo ,bo nam wycieknie.
Ciasto przechowujemy w lodówce .Smacznego.

IMG_6604

IMG_6608

Przepis na ciasto z bloga mniam – mniam.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s