Młode ,bez zdrewniałych końcówek ,pyszne
szparagi .Wystarczy kilka minut i są gotowe
do jedzenia.Z jajkiem w koszulce i szynką
parmeńską lub jamonem smakują doskonale.
U mnie dodatkowo z domowym serem z oliwy.
Składniki :
Pęczek zielonych szparagów
sól ,pieprz ,papryka w proszku
2 jajka
jamon ,szynka parmeńska
Szparagi wrzucamy na wrzątek i gotujemy je
około 3 minuty ,w wodzie z odrobiną soli .
Starsze z pewnością troszkę dłużej.
Następnie przekładamy do lodowatej wody ,na
kilka chwil i gotowe.
Na kubek nakładamy folię spożywczą ,robimy
wgłębienie ,smarujemy je olejem i ostrożnie wbijamy
jajko .Tak ,aby żółtko pozostało całe .Zwijamy dokładnie
i wkładamy na gotującą się wodę na około 2 ,3 minuty .
Szparagi wykładamy na jamon ,na szparagi jajko ,doprawiamy .
A tak przygotowujemy jajka :