Ciasto budyniowe.

Smaczne i proste ciasto budyniowe z czekoladową
polewą .Biszkopt rozpływa się w ustach ,najlepszy
jaki upiekłam ,nie za suchy ,jak to przy biszkoptach
bywa .Polecam jeśli lubicie budyniowe kremy.

IMG_6749

Składniki na biszkopt ,blaszka o boku 20 cm :
4 jajka ,temperatura pokojowa
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek wody
6 łyżek oleju

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno ,
odstawiamy na bok .Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą
masę ,dodajemy stopniowo wodę i olej ,ubijamy .Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ubijamy krótko do
połączenia się masy .Teraz dodajemy ubite białka i delikatnie ,
łyżką mieszamy je z masą żółtkową .Masę przekładamy do
foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180
stopniach przez około 20 minut .Studzimy ,przecinamy wzdłuż na
dwa blaty i smarujemy jeden kremem budyniowym ,przykrywamy
drugim blatem i dekorujemy polewą czekoladową .

Krem budyniowy :
1 torebka budyniu waniliowego
2 łyżeczki cukru
1,5 szklanki mleka
50 g masła plus 2 łyżki cukru

Budyń rozrabiamy w odrobinie mleka ,dodajemy cukier ,mieszamy .
Resztę mleka zagotowujemy i do gotującego się mleka wlewamy budyń
z cukrem ,mieszamy do zgęstnienia.Odstawiamy do przestygnięcia .
Masło ubijamy z dwoma łyżkami cukru ,dodajemy letni budyń stopniowo ,
ubijamy do otrzymania gęstego kremu.

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Czekoladę roztapiamy w mleku ,mieszamy ,jeśli jest za gęsta dodajemy odrobinę więcej mleka i łyżeczkę mąki ziemniaczanej ,ciepłą masą polewamy ciasto .

IMG_6748

IMG_6752

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s