Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką.

Smak drożdżowego ciasta zawsze przygna do
domu całą moją rodzinkę .To dodatkowo wzbogacone
o kwaskowate maliny i kokosową kruszonkę jest po
prostu cudowne .Już nie ma połowy ,a jeszcze nie
ostygło do końca.Miało jechać z nami jutro na piknik ,
ale chyba niewiele zostanie.

IMG_7143

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe: tortownica 20 cm

2 szklanki mąki
50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady
5 łyżek cukru

Dodatkowo : maliny ,mogą być mrożone ,nie rozmrażamy ich
przed pieczeniem ,posypujemy ciasto zamrożonymi.

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę .
Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby
pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto przekładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy malinami lekko je
dociskając do ciasta .Na maliny sypiemy kruszonkę i pieczemy ciasto
w 180 stopniach przez około 30 minut .

Kruszonka kokosowa:

2 łyżki mąki
70 g wiórek kokosowych
60 g ciemnego cukru
70 g masła

Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto ,mają powstać małe ,
wilgotne grudki.

IMG_7148

IMG_7146

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s