Tartaletki z karmelem i czekoladą.

Czasem zakochuję się w zdjęciach deserów ,których
absolutnie nie powinnam jeść .Kasuję więc stronę w
nadziei ,że ochota na słodkie cudo przejdzie…Nie ,
nadal siedzi głęboko w głowie i nie daje mi spokoju.
Tak było z tymi tartaletkami .Upiekłam .Na swoją zgubę.

IMG_7230

Składniki:
1 , 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
140 g zimnego masła
3 łyżki lodowatej wody
3 łyżki kakao
szczypta soli

Składniki szybko zagnieść na jednolitą masę i schłodzić
w lodówce 1 godzinę.Następnie rozwałkować na dość
cienkie ciasto i wykładać nim foremki dobrze dociskając
do brzegów .Foremki muszą być nasmarowane masłem .
Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach.Odstawiamy
do przestygnięcia .Następnie napełniamy masą karmelową .
Na masę wylewamy polewę czekoladową i odstawiamy do
lodówki .

Masa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
niecałe pół szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Czekoladę roztopić z mlekiem na małym ogniu ,dodać mąkę ,wymieszać .

Karmel :
Mleko skondensowane słodzone gotujemy w zamkniętej puszce
zanurzonej całkowicie w wodzie na niewielkim ogniu przez 2 godziny.
Studzimy całkowicie i dopiero otwieramy puszkę.

IMG_7227

IMG_7224

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s