Pizza ze szparagami.

Pieczone szparagi ,ale z czym? Może w
cieście na pizzę .Pomysł wart powtórzenia.
To najlepsza ,wiosenna pizza którą koniecznie
musisz zrobić .Polecam!.

IMG_7217
Składniki :
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
125 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy : sól ,pieprz ,oregano

W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże z cukrem ,dodaję
pozostałe składniki (mąkę partiami ,ciasto ma być sprężyste ,
nie twarde) i wyrabiam ciasto ,aż nie będzie kleić się do rąk .
Odkładam do wyrośnięcia na około 0,5 godziny .Po tym czasie
rozwałkowuję ciasto w formie koła i daję na wierzch ulubione
dodatki .Może być dowolny kształt .

Sos na spód pizzy :
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżeczka oliwy z oliwek
oregano
sól ,pieprz
1/2 łyżeczki cukru

Podane składniki umieścić w garnku i gotować na małym ogniu
przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos .

Dodatkowo :
szparagi ,pół pęczka ,odłamać twarde końce i obgotować w wodzie
przez 2 minuty ,przelać zimną wodą i ułożyć na pizzy lekko dociskając .
Tuńczyk ,pomidorki koktajlowe ,nie za dużo ,szparagi są najważniejsze.

Pieczemy pizzę w 220 stopniach przez około 20 minut .

IMG_7220

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s