Królewiec kakaowy .

Bardzo lubię ciasta miodowe z nadzieniem
budyniowym .To znana wersja z biszkoptem
w środku ,tylko wszystkie warstwy są z kakao .
Jeszcze smaczniejsze moim zdaniem niż oryginał .

IMG_7610

Biszkopt : na blaszkę która znajduje się w piekarniku ,
rozsmarowujemy ciasto na jednej połówce tej blaszki .
3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
3 łyżki ciemnego cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2 łyżki oleju

Białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru .Dodajemy
żółtka nie przerywając miksowania .Następnie wodę i olej .
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy
do masy mieszając delikatnie łyżką .
Masę przekładamy na blaszkę ,która jest w piekarniku i rozsmarowujemy
ją na połowie jej wielkości .Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut .
Studzimy .

Placek miodowy :
300 g mąki
100 g ciemnego cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g masła
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na
całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku .
Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na dwie
części .

Krem budyniowy :
0,5 l mleka
50 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
200 g masła
W połowie szklanki mleka rozmieszać cukry z mąką ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotować i dodać do wrzątku mieszankę mączno – cukrową .
Dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje .Do gorącej masy wmiksować
masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć
biszkoptem i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem
położyć drugi blat miodowego ciasta.Udekorować czekoladową polewą .

Polewa czekoladowa:
150 g śmietany kremówki
150 g czekolady gorzkiej
Śmietanę podgrzewamy ,nie zagotowujemy ,rozpuszczamy w niej
kawałki gorzkiej czekolady i powstałą polewą smarujemy ciasto .

IMG_7615

IMG_7612

Reklamy

5 thoughts on “Królewiec kakaowy .

    • Tak jak w przepisie,użyłam blachy ,która znajduje się w piekarniku,ta duża ,która jest tam na stałe .Potem kkoimy ciasto miodowe na pół i mamy trzy części ,które składamy razem .

  1. Bernadeta Kocol pisze:

    Widzę tylko trzy części na zdjęciu, jeden piszkopt i dwa miodowe ciasta?
    Mogła bym jednak prosić o rozmiary tej blaszki?

    • W przepisie jest zaznaczone,że użyłam blaszki standardowej,jaka znajduje się w piekarniku,ta na której zwykle coś stawiamy ,aby coś upiec .40 cm na 28 cm .Tyle,że blat miodowy jest pieczony na całości i przekrojony na dwa placki i biszkopt na połówce tej blachy ,więc jest jeden i idzie w środek ciasta .Nie wiem,czy nie skomplikowałam bardziej….Pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s