Domowy karmel .

Najlepszy ,o ciemnej barwie ,gęsty i pyszny ,
domowy karmel .Czas przygotowania to nie
więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie
gorącego ,można poparzyć język .Można go
wykorzystać do polania lodów ,do tart i na
wierzch ciast czy innych deserów .

IMG_7724
Składniki :
100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego
karmel będzie jaśniejszy .
200 g śmietanki 18 %
1 łyżka masła

Najlepsza do przygotowania karmelu jest patelnia z
białym środkiem i grubym dnem .Widać dokładnie jak
rozpuszcza się cukier i kiedy dodać śmietanę .
Na taką patelnię wsypujemy cukier i potrząsamy ,aby
na całym dnie rozłożył się równomiernie .Teraz stawiamy
na palniku ,na średnim ogniu i nie zmieniamy płomienia
przez cały czas przygotowywania karmelu .Cukier zaczyna
się roztapiać zaraz po nagrzaniu się patelni i karmelizuje się
około 3 minut .Nie przegapcie tego momentu ,bo jeśli będzie tylko
chwilę dłużej przypali się i karmel wyjdzie gorzki .Nie mieszamy
go w czasie tych 3 minut ,lepiej też nie potrząsajmy patelnią ,bo
łatwo traci temperaturę i może zamienić się w twardą bryłę .
Kiedy widzimy ,że cały cukier się rozpuścił wlewamy ostrożnie
śmietankę i teraz cały czas intensywnie mieszamy .Do tego łyżkę
masła ,mieszamy i gotowe .Karmel czym dłużej trzymany na ogniu
tym jest gęstszy .Przelewamy go do czystego naczynia ,przykrywamy
i wstawiamy do lodówki .

IMG_7716

IMG_7727

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s