Krem z pieczonych pomidorów.

Pada u mnie rzadko ,ale jeśli już zacznie to nie
przestaje za szybko .Więc leje od trzech dni ,wreszcie ,
a ja piekę pomidory i podaję pachnący latem
krem pomidorowy .Warto się pomęczyć ,tak przygotowany
smakuje wybornie.

IMG_7933

Składniki :
2 kg dojrzałych pomidorów
1 marchewka
oliwa z oliwek
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
szczypta brązowego cukru
szczypta kardamonu
sól ,pieprz
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy pokrojone
i pozbawione gniazd nasiennych pomidory ,skórką do dołu .Marchewkę
kroimy i też dodajemy na blaszkę .Całość skrapiamy oliwą z oliwek i
pieczemy w 150 stopniach około 30 minut.
Pomidory studzimy .Cebulkę pokroić i zeszklić na dnie dużego garnka .
Pomidory obrać ze skórki i dodać do cebulki ,marchewkę ,kardamon ,cukier
i bulion i całość dusić na małym ogniu przez 1 godzinę .Warzywa miksujemy ,
rozrzedzamy wodą ,jeśli jest za gęsta i doprawiamy solą i pieprzem .
Podajemy z odrobiną oliwy z oliwek .

IMG_7916

IMG_7923

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s