Pasztet z cukinii .

Dziś propozycja dla miłośników domowych
dodatków na kanapkę .Pasztet z cukinii ,bez dodatku
mięsa jest naprawdę smaczny i warto go upiec.

IMG_8369

Składniki:keksówka 30 na 10 cm
1 kg cukinii
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
1 łyżka masła
pietruszka zielona ,pół pęczka
3 jajka
140 g bułki tartej
100 g żółtego sera
sól ,pieprz
szczypta chili
Najpierw obieramy marchewki i ścieramy na tartce o
grubych oczkach .Następnie myjemy cukinię ,odcinamy końcówki
i też ścieramy na tartce.Starte warzywa solimy i odstawiamy na
30 minut .Po tym czasie odciskamy z warzyw wodę .
Na maśle podsmażyć cebulkę ,pod koniec dodać czosnek .Do tego
dodajemy starte na tartce o grubych oczkach pieczarki .Po podsmażeniu
odstawiamy do ostygnięcia.
Cukinię z marchewką dodajemy do podsmażonych warzyw ,do tego
pokrojoną drobno pietruszkę ,ser żółty i żółtka .Wszystko dokładnie
mieszamy i doprawiamy do smaku .Na koniec ubijamy białka na sztywną
pianę i dodajemy do masy ,pasztet będzie delikatniejszy.

Masę przekładamy do keksówki ,wyłożonej papierem do pieczenia ,wyrównujemy
wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut .Pasztet na wierzchu
ma się zrumienić .Smakuje doskonale sam ,na kanapce i jako dodatek do obiadu.

IMG_8372

IMG_8373

Za przepis dziękuję Kuchenne wariacje.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s