Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami.

Kolejna pyszna propozycja na wykorzystanie
kaszy jaglanej .Coś dla miłośników pasztetów
bez mięsa .Ten jest wyjątkowo smaczny i
na pewno warto go upiec.

IMG_8636

Składniki:na keksówkę 12 / 25 cm
3/4 kaszy jaglanej
szklanka orzechów laskowych mielonych
100 ml oleju
2 marchewki
2 pietruszki
biała część pora
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki lubczyku ,majeranku ,tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól ,około 2 łyżeczki ,pieprz ile lubicie

Kaszę prażymy na suchej patelni przez chwilkę ,mieszamy .
Przepłukać na sicie ,aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
Zalać półtorej szklanki zimnej wody ,posolić ,zagotować i
odstawić na mały ogień na około 15 minut.Moje warzywa
były z zupy ,jeśli takich nie macie trzeba je cienko pokroić i
przesmażyć na patelni do miękkości.Można dodać wody ,przykryć
i poddusić na małym ogniu ,aby zmiękły.Cebulę przesmażyć na
rumiano i dodać resztę warzyw ,przełożyć je do malaksera i
zblendować .Dodać kaszę ,wszystkie przyprawy i jeszcze raz
zmiksować .Piec w foremce wyłożonej papierem przez około
35 minut w 200 stopniach ,aż wierzch się zrumieni.

IMG_8643

Inspiracja z bloga Jadłonomia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s