Proste ciasto cytrynowe.

Czasem tęsknię za najprostszymi smakami
które pozostawiłam w Polsce ,a które odświeżam
tylko podczas krótkich pobytów wakacyjnych .
Upiekłam ciasto ,najprostsze ,na pocieszenie.

IMG_8732

Składniki: keksówka 25 / 10 cm
250 g masła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem.
0,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka ,nie z lodówki
1 cytryna ,dobrze wyszorowana ,sparzona

Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
wrzątek

Najpierw ścieramy z cytryny żółtą skórkę ,delikatnie ,bez
białej ,gorzkiej części i wyciskamy sok ,mieszamy razem i
odstawiamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem na jasny krem ,
dodajemy po jednym jajku i dalej ubijamy .Teraz dajemy połowę
mąki z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia składników .
Dodajemy sok z cytryny ze skórką ,resztę mąki i znów mieszamy
do połączenia się całości.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej
papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 45
minut ,aż wierzch ładnie się zrumieni .Ciasto odstawiamy do
ostygnięcia ,wyjmujemy z foremki i lukrujemy lub posypujemy
cukrem pudrem .Smacznego .
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!.

IMG_8728

IMG_8719

Przepis z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki .Dziękuję.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s