Pierogi z kaszą jaglaną i serem.

Kolejna propozycja na pyszny obiad .Pisałam
już o mojej miłości do kaszy jaglanej i tym
razem dodałam ją do farszu do pierogów .
Musicie spróbować ,są świetne.

IMG_8829

Składniki : na ciasto pierogowe
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Dwie szklanki mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać ,
aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić
gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe
wyłożyć na blat i rozwałkować jak najcieniej .

Farsz do pierogów:

1 szklanka kaszy jaglanej ,ugotować na sypko
300 g białego sera
mała cebulka
brokuł 100 g
sól ,pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy we wrzątku 5 minut.
Kroimy na drobno .
Cebulkę zeszklić na patelni na rumiano ,połączyć z kaszą ,
serem i brokułem ,doprawić do smaku .Nakładać na pierogi po łyżce i
sklejać dokładnie brzegi .Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy
do momentu wypłynięcia .Na suchej patelni prażymy słonecznik i
posypujemy nim pierogi .Dodatkowo polewamy odrobiną rozpuszczonego
masła .

IMG_8833

IMG_8835

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s