Ciasto Poranna Rosa.

To najlepsze ciasto minionego tygodnia.
Przewinęło się na wielu blogach ,w końcu
skusiło i mnie.Wiedziałam od początku,że
będzie z nim problem ,bo białego ,polskiego
sera nie posiadam ,a do kulek w cieście właśnie
taki jest niezbędny.Inaczej ich po prostu nie
ulepimy ,bo masa jest zbyt lejąca i nawet kasza
manna nie pomoże.Jeśli macie ochotę na Poranną
Rosę bez kulek,ale z masą serową znajdującą się
pomiędzy warstwami ciasta to polecam moją ,
lekko zmodyfikowaną wersję.

IMG_8995

Składniki:mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Warstwa serowa ,serowe kule (jeśli wam się nie zlepią,
bo ser jest z tych kremowych, jak u mnie ,po prostu
zostawcie je w formie masy serowej do wyłożenia na
jasny spód ciasta)
400 g białego sera
4 łyżki cukru
30 g miękkiego masła (duża łyżka) pominęłam masło
2 żółtka
czubata łyżka kaszy manny
łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
80 g wiórków kokosowych ,jeśli nie lubicie można pominąć

Ser mielimy w maszynce .Mój był kremowy ,więc nie mieliłam.
Dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Odstawić .

Ciasto:
200 g masła
0,5 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml śmietany 18 %
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka

Na wierzch:
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru

Masło ubić z cukrem na jasną masę.Ubijając dodawać po jednym jajku.
Następnie w dwóch częściach śmietanę i powoli mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia .Połowę masy wyłożyć na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia ,a do drugiej połowy dodać kakao i 3 łyżki mleka i
wymieszać .
Na jasną masę wykładamy przygotowaną wcześniej masę serową ,na masę
serową drugą ,czekoladową masę ciasta.Piec w 170 stopniach około 45 minut.

Po całkowitym wystygnięciu ciasta ubijamy śmietanę
z cukrem i wykładamy na wierzch dowolnie dekorując .
Przechowujemy w lodówce.

IMG_8994

IMG_8996

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s