Miodownik.

Pyszne ,rozpływające się w ustach ciasto
miodowe z masą kajmakową i orzechami.
Najlepiej upiec je tydzień wcześniej ,aby
smaki się połączyły a blaty skruszały .

IMG_9171

Składniki:
100 g miodu
50 g cukru
50 ml mleka
30 ml rumu
125 g masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g mąki tortowej
2 jajka
Masa kajmakowa:
1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego
Zamkniętą puszkę gotujemy w garnku z wodą na
małym ogniu przez 2,5 godzimy .Puszka musi być
przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie.
Puszkę ostrożnie wyjąć ,ostudzić i przełożyć do
miski.
1 budyń śmietankowy ugotować w 1 szklance mleka .
Ostudzić .Następnie mikserem ubijać masę kajmakową
i dodawać do niej po jednej łyżce budyniu ,aż do wykorzystania
całego .
Orzechy włoskie do dekoracji .

Ciasto:
Miód rozpuścić w garnku z cukrem ,wymieszać .Do gorącej masy
dodać rum i masło i wymieszać .Na koniec dodać sodę i przestudzić
masę.Do dużej miski wsypać mąkę ,dodać przestudzoną masę i
wymieszać .Dodać jajka i połączyć całość na jednolitą masę.
Przełożyć na stolnicę posypaną mąką ,podzielić na 4 równe części .
Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Wszystkie kawałki rozwałkować na
kwadraty i piec po jednym około 5 ,6 minut do zrumienienia.
Można też ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość
blaszki ,która jest w piekarniku i upiec dwa oddzielne placki ,potem
podzielić je na pół i będziemy mieć cztery blaty.
Przestudzone blaty smarujemy masą kajmakową ,na wierzch posypujemy
orzechami .Ciasto przechowujemy w zimnym miejscu szczelnie zawinięte
folią aluminiową na 2 dni ,następnie przestawiamy w tem.pokojowej.

IMG_9165

IMG_9169

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s