Pączki pyszne.

Nie ma idealnego przepisu na pączki
doskonałe.Dobrze jest popróbować
kilka i trzymać się tego ,z którego
wychodzą nam najlepsze.Co ważne
ciasto musi być luźne,delikatne i
dobrze wyrośnięte. Wtedy pączusie
wyjdą jak malowane.

IMG_9522

Składniki: około 20 sztuk
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
250 ml mleka plus 50 ml do rozczynu
2 żółtka
1 całe jajko
50 g masła,rozpuścić ,ostudzić
20 ml spirytusu
sok i skórka otarta z jednej cytryny
Ponadto:
tłuszcz do smażenia
powidła ,masa karmelowa do nadziewania
lukier ,0,5 szklanki cukru pudru utrzeć z 3
łyżkami soku z cytryny lub wody

Rozczyn : drożdże rozprowadzić z łyżką cukru w ciepłym
mleku ,dodać łyżkę mąki ,dobrze wymieszać i odstawić
na 20 minut .
Mąkę przesiać ,ale część zostawić i dodawać w trakcie wyrabiania.
Jajko ,żółtka ubić z cukrem ,dodać gotowy rozczyn ,część mąki ,
sok i skórkę z cytryny ,spirytus ,mleko letnie i wyrabiać ciasto ,aż
będzie gładkie,elastyczne i miękkie.pod koniec wyrabiania dodać
letnie masło i jeszcze raz wyrobić .Odstawić pod przykryciem na
około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić
na 20 równych kuleczek ,formujemy je w dłoniach i odstawiamy
pod przykryciem na kolejne 0,5 godziny .
Smażymy w głębokim tłuszczu na niewielkiej mocy palnika,aby
nam się nie spaliły z obu stron po około 2,3 minuty .
Ja wkładam po 3 pączki ,przykrywam pokrywką na 2 minuty ,
odkrywam i przewracam na drugą stronę już bez pokrywki .
Sprawdzam patyczkiem od szaszłyków ,czy ciasto w środku nie
jest surowe.
Gotowe pączki przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami ,
po przestygnięciu lukrujemy i nadziewamy .Smacznego.

IMG_9497

IMG_9523

Reklamy

21 thoughts on “Pączki pyszne.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s