Chałka idealna z kakao.

Uwielbiam chałki .Prezentuje więc
kolejną ,z dodatkiem kakao .Zapleciona
z czterech wałeczków ,jak warkocz
wyrasta idealnie i nie rozchodzi się na
boki.Jest pyszna.

IMG_9738

Składniki:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka

1 jajko
0,5 łyżeczki soli
0,50 g stopionego masła

plus 3 łyżki kakao do połowy ciasta
roztrzepane jajko do posmarowania chałki

Z 0,5 szklanki ciepłego mleka ,łyżeczki cukru i 3 łyżek
mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut .Z pozostałych
składników i wyrośniętego zaczynu wyrabiamy gładkie ciasto i
dzielimy je na dwie części .Do jednej dodajemy kakao rozrobione
w dwóch łyżkach ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto aż stanie
się kakaowe.Następnie jasne i ciemne ciasto
odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę i dzielimy
jasne na dwie części i ciemne na dwie .Formujemy podłużne wałeczki
i zaplatamy w warkocz podwijając końce pod spód .Odstawiamy
chałkę na kolejne 15 minut .Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy
w 175 stopniach przez około 45 minut.

IMG_9745

IMG_9747 (1)

Reklamy

27 thoughts on “Chałka idealna z kakao.

  1. Taką chałkę z kakaowym odcieniem to ja poproszę dziś do łóżka, jeszcze szklanka kakao do ręki i w tę pluchę będzie mi najlepiej na świecie. Wspaniałości. Tylko teraz będę musiała się wziąć do roboty i ją wykonać raz, dwa, abym mogła poznać jej smak, bo wyglądem kusi, oj kusi. Pozdrowienia najserdeczniejsze od starej blogowej znajomej. Powróciłam po dłuższej nieobecności i stęskniłam za tymi wszystkimi kulinarnymi pysznościami w Twoim wykonaniu. Buziaki 🙂

  2. Chałkę często robię na weekend. Dla mnie taka chałka koniecznie z kubkiem kakao. Ale nie pomyślałam, żeby dodać kakao do ciasta. Fajny pomysł. Muszę też tak zrobić 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s