Muffinki jabłkowe z kruszonką.

Te muffinki robią się same .Im mniej mieszania,
tym są bardziej puszyste i smaczniejsze .Z jabłkami ,
wilgotne i ta chrupiąca kruszonka …koniecznie
do powtórki.

IMG_0413

Składniki: na 12 muffinek
1 duże kwaskowate jabłko
2 jajka
100 g masła,rozpuścić i ostudzić
125 ml mleka ,tem.pokojowa
250 g mąki
50 gr mielonych migdałów,można pominąć
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru trzcinowego

Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki zimnego masła
Zagnieść szybko na jednolitą masę.

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Jabłko zetrzeć na tartce o średnich oczkach i skropić sokiem
z cytryny ,aby nie ściemniało .Odcisnąć nadmiar soku .
Do roztopionego i ostudzonego masła dodać mleko ,jajka i
roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą ,dodać cukier ,
cukier waniliowy ,cynamon ,mielone migdały i wymieszać .
Do suchych składników dodać mokre ,oraz utarte jabłko i krótko
wymieszać łyżką ,tylko do połączenia się składników.
Masę przekładamy do papilotek ,na wierzch dodajemy kruszonkę i
pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut .

IMG_0433IMG_0415

Przepis na masę z Kwestia smaku ,dziękuję.

Reklamy

28 thoughts on “Muffinki jabłkowe z kruszonką.

  1. Takie malutkie szarloteczki. Pyszotka. Robiłam kiedyś podobne. Obowiązkowo kruszonka stanowi tu bardzo ważny element. Musi być 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s