Babeczki buraczano -czekoladowe.

Wilgotne, mocno czekoladowe ,bez dominującego
smaku buraka babeczki .Rozpływają się w ustach .
Napewno warto je upiec .Dodałam bitą śmietanę i
oprószyłam je buraczanym pudrem.

IMG_0471

Składniki: na 12 dużych babeczek

200 g czekolady gorzkiej
3 jajka
100 g cukru trzcinowego brązowego
100 ml oleju
100 g mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zmielonych migdałów
200 g ugotowanych buraków ,obranych i utartych
na tartce o najmniejszych oczkach – sok odcisnąć
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i ostudzić .
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem ,dodać powoli olej .
Następnie mąkę w trzech partiach przesianą z sodą i proszkiem
do pieczenia oraz zmielonymi migdałami wmieszać delikatnie
łyżką aby masa jajeczna nie opadła.
Buraczki i rozpuszczoną czekoladę dodać na końcu ,wmieszać
delikatnie .
Masę przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około
25 minut .
Babeczki można dowolnie udekorować .

IMG_0473

Przepis z bloga Tak sobie pichcę – dziękuję.

IMG_0475

Puder buraczany :

Jeden mały surowy burak
Zaczynamy od pudru oczywiście.Buraka myjemy ,
obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki .
Mogą być niekształtne obierki i tak wszystko
ostatecznie zostanie zmienione w pyłek .
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i
układamy na nim wszystkie plasterki,ciasno ,obok
siebie.Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy ,
a właściwie suszymy buraczka przez około 20 minut .
Plasterki mają się skurczyć i całkowicie wysuszyć .
Ja po tym czasie jeszcze zostawiłam je w wyłączonym
piekarniku ,bez otwierania go aż wystygł całkowicie.
Oryginalny przepis podaje aby je suszyć w 100 stopniach,
ale w moim piekarniku ta moc była za słaba .Radzę sprawdzać
je co chwilkę ,czy aby nie zamieniły się w czarne węgielki .
Jeśli wasz piekarnik ma moc ,to może lepiej suszcie w 100 stopniach.

Reklamy

16 thoughts on “Babeczki buraczano -czekoladowe.

  1. No jak żyję to nie jadłam połączenia buraczanych smaków i czekolady. Ale coś czuję, że to może być strzał w 10! Jeśli smakują tak jak wspaniale wyglądają to bomba! Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s