Ciasto W -Z .

W-z to ekspresowe ciasto i smakuje prawie
wszystkim .Dodatek mascarpone do śmietany
kremówki pozwoli uniknąć dodawania żelatyny ,
z którą się nie lubię i ciasto jest bajecznie
smaczne.

IMG_0743

Składniki : mała kwadratowa blaszka o boku 20cm
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną
masę .Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy dalej do połączenia
się całości .Dodajemy 1 łyżkę wody i 1 łyżkę oleju i ubijamy
krótko .Mąkę ,kakao i proszek do pieczenia przesiewamy na sitku
i dodajemy w dwóch częściach do masy mieszając delikatnie
łyżką ,aby masa nie opadła .Przekładamy masę do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia ,wyrównujemy delikatnie wierzch
i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około
20 minut .Studzimy i przecinamy wzdłuż na pół .
Masa śmietankowa:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki serka mascarpone

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę ,ale nie za długo ,bo
się zacznie rozwarstwiać .Dodajemy mascarpone ubijamy do
połączenia się ze śmietaną i przekładamy masą ciasto.
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki mleka
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ,dodajemy mleko,
mieszamy i polewamy nią ciasto .Wstawiamy do lodówki.

IMG_0745

IMG_0741

Advertisements

24 thoughts on “Ciasto W -Z .

  1. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu, bo szukałam czegoś takiego na rodzinną imprezę. Ale na pewno powtórzy się jeszcze niejedna taka okazja 🙂 Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s