Ciecierzyca w sosie pomidorowym.

Przyznaję się , kupiłam ciecierzycę pierwszy
raz w życiu .Tak na próbę ,zobaczyć jak smakuje.
W sosie pomidorowym i z polską kiełbaską muszę
przyznać ,że wybornie.Będzie więcej eksperymentów
z ciecierzycą w roli głównej.

IMG_2226

Składniki:
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
100 g dobrej ,wyraźnej w smaku kiełbasy
50 g chorizo ,pikantne
1 puszka ciecierzycy ,konserwowa
600 g pomidorów w puszce ,butelce
pół pęczka szparagów ,najlepiej cienkie
1 łyżeczka majeranku
1/ 2 łyżeczki mielonej kolendry
pieprz ,sól do smaku
1/2 łyżeczki papryki w proszku

Szparagi kroimy na trzy części ,końcówki zdrewniałe odrzucamy
i sparzamy je we wrzącej wodzie 5 minut .Jeśli są grube to gotujemy
na niewielkim ogniu przez 5 minut .Przekładamy na sito ,przelewamy
zimną wodą i odstawiamy .

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę .
Dodać pokrojone w kostkę kiełbasy ,starty na tartce czosnek ,
majeranek i kolendrę.Smażyć około 3 minuty mieszając.
Ciecierzycę odsączyć na sicie ,przepłukać wodą i dodać do
przesmażonej kiełbasy z cebulką .Teraz dodajemy też szparagi .
Kilka zostawiamy do położenia na wierzchu miseczek z daniem.
Ja kupuję pomidory w całości ,więc najpierw je blenduję na gładki
sos i dodaję do garnka.Dodajemy paprykę ,pieprz i sól .Zagotowujemy ,
zmniejszamy ogień i gotujemy delikatnie pod przykryciem jeszcze
około 10 minut ,aby wszystkie smaki się zmieszały .
Podajemy z pieczywem.

IMG_2224

IMG_2229

Advertisements

26 thoughts on “Ciecierzyca w sosie pomidorowym.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s