Ciecierzyca w sosie pieczarkowym.

Ostatnio zwariowałam na punkcie ciecierzycy .
Najbardziej chyba smakuje mi w daniach obiadowych ,
choć nie ukręciłam z niej jeszcze żadnej pasty.
Dzisiejsza propozycja to schab z ciecierzycą w sosie
pieczarkowym i szparagi.Nie mogło ich zabraknąć .

IMG_0904
Składniki: dla dwóch osób

500 g gotowej z puszki ciecierzycy
200 g pieczarek
jedna cebula,średnia
4 cienkie kawałki schabu
szparagi ,pęczek
sól ,pieprz ,oliwa
śmietana 18 %
Mięso oprószyć ulubionymi przyprawami i odstawić
na 10 minut.
Ciecierzycę odsączyć na sicie i odstawić .
Cebulkę pokroić ,pieczarki obrać i pokroić w plastry.
Na patelni smażymy najpierw mięso ,z dwóch stron na
rumiano .Krótko ,bo zrobi się suche i nieapetyczne.
Przekładamy na talerz pod przykryciem.
Na tej samej patelni z resztkami soków z mięsa smażymy
cebulkę ,kiedy się zrumieni dodajemy pokrojone pieczarki .
Smażymy je z cebulką około 3 minut .Dodajemy śmietankę ,
około 150 ml ,sól i pieprz do smaku .Do sosu wrzucamy
ciecierzycę i podgrzewamy ją w sosie około 3 minuty ,
wkładamy też mięso .
Szparagi ,jeśli są cienkie wkładamy do wrzącej wody na 5
minut pod przykryciem.Nie gotujemy!. Po tym czasie przelewamy
je zimną wodą,aby pozostały pięknie zielone.Smacznego.

IMG_0900

13 uwag do wpisu “Ciecierzyca w sosie pieczarkowym.

Dodaj odpowiedź do Moje Bistro Anuluj pisanie odpowiedzi