Tarta z bitą śmietaną i owocami.

Kolejna prosta propozycja letniego
deseru z owocami .Ja nie dodaję do
śmietany kremówki żelatyny .Ubija się
świetnie na sztywno i stała w lodówce
trzy dni w niezmienionej formie.Znaczy
jeden kawałek przetrwał i był równie smaczny.

IMG_1156

Składniki na spód tarty:
150 g mąki pszennej
150 g mąki orkiszowej
150 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
0,5 szklanki ciemnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
owoce świeże ,dowolne około 150 g
Z podanych składników na spód tarty zagnieść szybko
ciasto .Jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką ,
ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w
folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce.
Następnie rozwałkować na cienki placek i przełożyć delikatnie
zawinięte na wałku na foremkę .Dobrze docisnąć brzegi i
piec w 180 stopniach przez około 20 minut .Schłodzić .
Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę .Wyłożyć na wierzch
tarty ,może zostać nierówna,na śmietanie rozłożyć owoce .
Przechowywać w lodówce.

IMG_1162

IMG_1164

Reklamy

18 thoughts on “Tarta z bitą śmietaną i owocami.

  1. Idealnie: lekkie ciasto, mnóstwo bitej śmietany i owoce. Nic lepszego nie można wymyślić na ciepłe, letnie dni. Lekki, pyszny deser. Pozdrowieńka cieplutkie! Miłego weekendu życzę 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s