Kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką.

Sezonowe ciasto z budyniową pianką
i czereśniami .Bardzo je lubię za ekspresowe
przygotowanie i smak oczywiście.
Owoce mogą być dowolne .Jeśli używacie
mrożonych nie rozmrażajcie ich wcześniej.

IMG_1318

Składniki: na kruche ciasto ,blaszka 33 na 20 cm
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła ,zimne ,z lodówki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać
pozostałe składniki .Szybko zagnieść ciasto ,podzielić
na dwie części ,większą na spód i mniejszą na wierzch
i schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny.
Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na
kształt koła i wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem
do pieczenia.Podpiec na złoty kolor w 180 stopniach przez
około 15 minut .

Budyniowa pianka:
5 białek
0,5 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
bez cukru – 2 po 40 g

Dodatkowo:
300 g czereśni ,u mnie przekrojone na pół i wypestkowane
cukier puder do oprószenia po upieczeniu
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po jednej łyżce cukru .
Następnie na małych obrotach miksera dodać proszek budyniowy ,
cały czas miksując .

Masę budyniową wyłożyć na podpieczony spód ,na masę czereśnie
i na wierzch resztę ciasta z lodówki .Rozcieramy je w palcach po całym cieście.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut .Po upieczeniu i
przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

IMG_1323

IMG_1321IMG_1324

Inspiracja z Moje Wypieki.

Reklamy

23 thoughts on “Kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką.

  1. Kocham ciasta z czereśniami. A tak rzadko sobie można na nie pozwolić. Ale teraz jest sezon, więc jak najbardziej 🙂 Pysznie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. dzisiaj dostałam 10 kg czereśni i zastanawiałam się co z nimi zrobić,wiadomo część od razu poszła do brzuszka :p a co z resztą,,no to teraz już wiem,super ciasto !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s