Czaczapuri z jajkiem.

Zapraszam dziś wszystkich miłośników
nowych smaków i ciekawego sposobu
podania.Takie niewątpliwie jest gruzińskie
chaczapuri z jajkiem .U mnie zachwyciło
wszystkich i na stałe wchodzi w rodzinne
menu .

IMG_1368

Składniki : na 4 sztuki
500 g mąki ,u mnie pół na pół pszenna – orkiszowa
10 g świeżych drożdży
0,5 l ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
trochę mąki do podsypywania
2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
mozarella 150 g
feta 150 g
jajka 4 sztuki
sólo ,pieprz do smaku
Ciasto:
Drożdże rozpuścić z cukrem ,dodać pozostałe składniki ,
mąkę stopniowo i wyrabiać sprężyste ciasto .Nie może
być twarde ,raczej luźne ,więc nie przesadźcie z mąką.
Przykryć ściereczką i odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Następnie ponownie wyrobić i podzielić na 4 ,5 części .Każdą
rozwałkować cienko ,zwinąć boki w ruloniki zostawiając wolny
środek na nadzienie i zlepić brzegi w formie łódek .
Najlepiej robić to już na papierze ,na którym będą się piec ,bo
potem z nadzieniem trudniej je przenosić na blaszkę.
Sery kruszymy do łódeczek ,doprawiamy i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni około 15 minut .
Na chwilkę wysunąć blaszkę z piekarnika na każdą łódeczkę
wbić jajko i zapiec aż jajka się zetną .

IMG_1370

IMG_1365

Reklamy

13 thoughts on “Czaczapuri z jajkiem.

  1. Odkąd raz z moich chłopakiem wybraliśmy się na ten specjał do gruzińskiej restauracji, teraz męczy mnie, abym taki przygotowała. Mam już super przepis zatem 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s