Pierogi z czereśniami.

Pierogów z owocami nie może zabraknąć
w sezonie czereśniowym.Polecam serdecznie!.

IMG_1352

Składniki : na ciasto pierogowe

2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Dwie szklanki mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać ,
aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić
gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe
wyłożyć na blat i rozwałkować jak najcieniej .

Dodatkowo:
około 0,5 kg czereśni ,wydrylować

Z ciasta po rozwałkowaniu wykrawać kółka
szklanką i nakładać na jedną połowę czereśnie.
Sklejać delikatnie,bo lubią pękać .
Gotowe przekładamy na wrzącą wodę i gotujemy
po 10 sztuk do wypłynięcia na niewielkim ogniu .
Podajemy z jogurtem greckim.

IMG_1348

IMG_1342

Advertisements

29 thoughts on “Pierogi z czereśniami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s