Tiramisu.

Najlepszy deser pod słońcem .Jeśli

użyjecie dobrego mascarpone i świeżo

zaparzonej kawy z ekspresu na pewno

smak będzie obłędny .Nie rezygnujcie

tez z żółtek , bez nich to już nie ten sam

deser.

img_2514

Składniki: na 4 porcje

150 ml zaparzonej ,mocnej kawy

60 ml whisky lub likieru migdałowego

3 żółtka

2 łyżki cukru ,jeśli lubicie bardzo słodkie desery to 4

250 g mascarpone ,zimne z lodówki

100 g podłużnych biszkoptów

Dodatkowo:

kakao do posypania

Zaparzamy kawę w ekspresie i mieszamy z whisky ,odstawiamy.

Żółtka ubijamy z cukrem na jasna ,gęstą masę .

Dodajemy do nich w kilku częściach serek mascarpone i ubijamy

do połączenia się składników.

Biszkopty maczamy delikatnie z dwóch stron w kawie z alkoholem

i układamy na dnie pucharków. Na pierwszej warstwie biszkoptów

kładziemy krem ,na krem kolejną warstwę biszkoptów namoczonych

delikatnie w kawie i kolejną warstwę kremu .Odstawiamy do lodówki

do schłodzenia. Przed podaniem oprószyć kakao .Smacznego.

img_2513

Reklamy

17 thoughts on “Tiramisu.

  1. Ja najbardziej lubię tiramisu właśnie w takiej formie – do podania w salaterce lub miseczce, lekko płynne. Ulubiony deser mojego chłopaka 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s