Fasolka po Bretońsku.

Z pewnością każdy ma swój sprawdzony sposób
na fasolkę po Bretońsku .Jednak czasem warto dodać
do już znanego smaku coś nowego ,co urozmaici
nasze danie.Ja proponuję suszone pomidory ,które
bardzo podkreślają aromat i smak tego dania.

img_2480

 

Składniki :
500 g świeżej fasoli ,typu Jaś
300 g dobrej ,chudej kiełbasy
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1 cebula
100 g suszonych pomidorów
mała cukinia
mała papryka czerwona
ulubione przyprawy -majeranek ,sól ,pieprz ,
ziele angielskie 2 kulki i jedno listko laurowe .
Fasole zalewamy woda ,dodajemy szczyptę soli i
gotujemy do miękkości ,około 30 minut .W połowie
gotowania dodajemy do niej liść laurowy i ziele angielskie .
Cebulkę kroimy na drobno i przesmażamy na złoty kolor.
Odkładamy ,umażoną na talerz.Na tej samej patelni
smażymy pokrojoną kiełbasę ,następnie dodajemy paprykę
pokrojoną na kawałki i cukinię.Kiedy papryka i cukinia lekko zmiękną dodajemy ugotowaną fasolkę ,odłożoną cebulkę,
przecier pomidorowy i pokrojone na drobno suszone pomidory .Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.

img_2472

Advertisements

15 thoughts on “Fasolka po Bretońsku.

  1. Ulubione danie mojego chłopaka. Ja też nie pogardzę. Lubię bardzo. Pysznie wygląda u Ciebie i aż nabrałam na nią ochoty.
    Pozdrowionka piątkowe, już prawie weekendowe 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s