Zupa -krem z dyni .

Przepyszna zupa – krem dyniowo – jabłkowa
z orzechami ,migdałami i pestkami dyni .Jej
Konsystencja zależy od was ,jeśli lubicie bardziej
Wodnistą dodajcie więcej bulionu .

img_2676

Składniki : na 4 porcje

1 kg dyni pokrojonej w kostkę
0,5 łyżeczki kuminu mielonego
3 łyżeczki posiekanych liści szałwii
oliwa
2 jabłka ,kwaskowate ,pokrojone i obrane w kostkę
2 cebulki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
około 1,5 litra bulionu z kurczaka
ulubione orzechy ,migdały i nasiona dyni

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ,na blachę ,tę w
Piekarniku wykładamy papier i rozkładamy na nim dynię .
Oprószamy ją kuminem i szałwią ,skrapiamy oliwą i
pieczemy około 15 minut .Następnie dodać jabłka i piec
kolejne 15 minut lub do miękkości .
Cebulki pokroić drobno i zrumienić na patelni na oliwie ,
dodać zmiażdżony czosnek i smażyć razem 1 minutę.
Upieczoną dynię z jabłkami i cebulką z czosnkiem
zmiksować w blenderze z połową bulionu z kurczaka.
Następnie przelać do garnka i zagotować dodając tyle
bulionu ,aby konsystencja była dla nas odpowiednia .
Gotować chwilę ,doprawić do smaku.
Podawać z orzechami i ziarnami dyni.

img_2669

Oryginalny przepis od – Katie Quinn Davies.

Reklamy

7 thoughts on “Zupa -krem z dyni .

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s