Ciasto marchewkowe – najlepsze.

Jeśli szukacie przepisu na idealne
ciasto marchewkowe ,to to spełni
wasze oczekiwania – wilgotne ,nie za
słodkie ,przyjemnie chrupiące orzechami .

img_2820

Składniki :tortownica 18 cm
2/3 szklanki mąki orkiszowej ,może być pszenna
Pół szklanki ciemnego cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka ,roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki ,odciśniętej
z soku .
Ananas z puszki ,dałam dwa plastry pokrojone w drobne paski.

Orzechy ,pestki dyni ,migdały – do posypania ciasta na wierzchu

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche :mąkę ,
cukier ,sól ,sodę ,proszek do pieczenia i cynamon .Przesiać .
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem .
Połączyć zawartość obu naczyń ,dodać odciśniętą z soku marchewkę
ananasy i orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich
składników.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia i posypujemy orzechami .Pieczemy w 175 stopniach przez
około 40 minut .

img_2826

Przepis z bloga Moje wypieki z drobnymi zmianami.

Reklamy

18 thoughts on “Ciasto marchewkowe – najlepsze.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s