Batoniki daktylowe .

Bardzo lubię batoniki na bazie daktyli.
Jednak te sklepowe ,mimo iż mają ,,niby „
zdrowy skład bardzo odbiegają smakowo
od tych zrobionych w domu.Polecam je
serdecznie ,pokochacie je jak ja!.

img_2926

Składniki : około 8 batoników
400 g suszonych lub świeżych daktyli
6 łyżek płatków owsianych
6 łyżek migdałów zmielonych na mąkę
garść orzechów włoskich ,posiekanych na drobno
2 łyżki z czubkiem kakao ,gorzkie

Dodatkowo:
Dwie świeże pomarańcze ,może być woda

Daktyle suszone musimy najpierw zalać ciepłym sokiem
z dwóch pomarańczy .To znaczy – wyciskamy dwie pomarańcze ,
podgrzewamy na gazie,nie zagotowujemy!! i wkładamy do niego
daktyle,najlepiej już bez pestek w środku.Czekamy aż zmiękną i
przekładamy do blendera ,dodajemy płatki owsiane,migdały mielone,
orzechy włoskie i kakao i miksujemy na jednolitą masę .Będzie ciężko ,
nie każdy blender sobie z tym radzi .Masa ma wyjść gęsta,ale plastyczna.
Potem zakładamy rękawiczki foliowe i masę przekładamy na folię również .
W taki sposób najłatwiej rozwałkować ją nie brudząc się na prostokąt ,czy
kwadrat i z niego uformować pojedyncze batoniki .Moje batony były na tyle
zwarte, że nie wymagały wkładania do lodówki .Jednak jeśli w waszej kuchni
jest ciepło ,to lepiej przechowywać je w lodówce.Są pyszne.

img_2931

Tu jeszcze po wgryzieniu się w niego…dzień póżniej ,w pracy.

img_2938

Advertisements

16 thoughts on “Batoniki daktylowe .

  1. Po co przepłacać w sklepach jak można zrobić je samemu. Pyszne! W dodatku dodatki możemy łączyć jak nam się żywnie podoba. Daktyle namoknięte sokiem z pomarańczy – super patent. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  2. Staram się unikać kupowania batonów w sklepach, myślę, że domowe są o wiele smaczniejsze i zdrowsze 🙂 bardzo lubię daktyle, więc Twoje batony mnie kuszą 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s