Torcik kokosowy.

Moja rodzina nie przepada za kokosowymi wypiekami.
Ten torcik upiekłam na naszą kolejną rocznicę ślubu i
znikł do ostatniego wiórka kokosowego .Jednak smaki
się zmieniają .Polecam.

img_3097

Składniki: tortownica 20 cm
4 jajka
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki oleju

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając po łyżce
cukru na sztywną pianę.Następnie dodajemy po jednym
żółtku i nadal ubijamy.Dodajemy wodę ,olej i ubijamy krótko.
Mąkę dodajemy w dwóch częściach ,przesiewając przez sitko
i delikatnie mieszając łyżką aby masa jajeczna nie opadła.
Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w
175 stopniach przez około 20 minut.Zaraz po upieczeniu
biszkopt w foremce upuszczamy z niewielkiej wysokości na podłogę ,
nie opadnie.Odstawiamy do przestygnięcia.Przecinamy wzdłuż na pół.

Masa budyniowa:
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 jajka
1, 5 łyżki masła

Mleko zagotować z jedną łyżką cukru .
Resztę cukru wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.
Jajka ubić do lekkiego spienienia.Wymieszać z mieszanką
cukrowo -mączną .Wlać około 0,5 szklanki gorącego mleka
i szybko wymieszać .Całość wlać do pozostałego ,wrzącego mleka
i gotować na minimalnym ogniu aż masa zgęstnieje.Zestawić z ognia ,
dodać masło i wymieszać na gładki krem .Jeśli będą grudki przecisnąć
przez sitko.Odstawić do ostygnięcia.

Dodatkowo:
70 g wiórków kokosowych.
Ja prażę kokos na suchej patelni ,cały czas mieszając ,aby się nie przypalił.
Kiedy będzie delikatnie rumiany zdejmujemy z patelni na talerz .
Jeśli lubicie taki prosto z torebki ,też może być ,ale mnie nie smakuje.

Przecięty biszkopt przekładamy wystudzoną masą ,przykrywamy drugim blatem .
Na wierzchu rozsmarowujemy cienką warstwę pozostałego kremu budyniowego i
posypujemy wiórkami.Smacznego.

img_3102

img_3094

img_3126

Advertisements

20 thoughts on “Torcik kokosowy.

  1. Nie trzeba by było mnie dwa razy na niego namawiać. Wszystko, co z kokosem – uwielbiam. Także sądzę, że zakochałabym się w takim torciku. A jeszcze tak pięknie podany. Super. Pozdrowionka serdeczne! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s