Moja rodzina nie przepada za kokosowymi wypiekami.
Ten torcik upiekłam na naszą kolejną rocznicę ślubu i
znikł do ostatniego wiórka kokosowego .Jednak smaki
się zmieniają .Polecam.
Składniki: tortownica 20 cm
4 jajka
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając po łyżce
cukru na sztywną pianę.Następnie dodajemy po jednym
żółtku i nadal ubijamy.Dodajemy wodę ,olej i ubijamy krótko.
Mąkę dodajemy w dwóch częściach ,przesiewając przez sitko
i delikatnie mieszając łyżką aby masa jajeczna nie opadła.
Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w
175 stopniach przez około 20 minut.Zaraz po upieczeniu
biszkopt w foremce upuszczamy z niewielkiej wysokości na podłogę ,
nie opadnie.Odstawiamy do przestygnięcia.Przecinamy wzdłuż na pół.
Masa budyniowa:
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 jajka
1, 5 łyżki masła
Mleko zagotować z jedną łyżką cukru .
Resztę cukru wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.
Jajka ubić do lekkiego spienienia.Wymieszać z mieszanką
cukrowo -mączną .Wlać około 0,5 szklanki gorącego mleka
i szybko wymieszać .Całość wlać do pozostałego ,wrzącego mleka
i gotować na minimalnym ogniu aż masa zgęstnieje.Zestawić z ognia ,
dodać masło i wymieszać na gładki krem .Jeśli będą grudki przecisnąć
przez sitko.Odstawić do ostygnięcia.
Dodatkowo:
70 g wiórków kokosowych.
Ja prażę kokos na suchej patelni ,cały czas mieszając ,aby się nie przypalił.
Kiedy będzie delikatnie rumiany zdejmujemy z patelni na talerz .
Jeśli lubicie taki prosto z torebki ,też może być ,ale mnie nie smakuje.
Przecięty biszkopt przekładamy wystudzoną masą ,przykrywamy drugim blatem .
Na wierzchu rozsmarowujemy cienką warstwę pozostałego kremu budyniowego i
posypujemy wiórkami.Smacznego.
Przepadam za smakami kokosowymi! Jeszcze jak jest tort z masą budyniową to w ogóle – wpraszam się na kawałek 😉
Ojoj jaki cudowny 🙂
Mmm, wygląda na cudownie kremowy 🙂 Pycha!
Cudowny torcik 🙂
Szczęścia na kolejne lata 🙂
Dzięki.
moja rodzinka za to kocha wszystko co kokosowe;)
porywam kawałek i gratulacje z okazji rocznicy 🙂
Kupiłaś mnie tym kokosem. Uwielbiam jego smak i zapach. A Twój torcik nie dość, że taki mięciutki to jeszcze puchaty od tego kokosu. Po prostu pychota 🙂
ja bardzo lubie kokosowe smaki więc dla mnie byłby w sam raz 😉
Nie trzeba by było mnie dwa razy na niego namawiać. Wszystko, co z kokosem – uwielbiam. Także sądzę, że zakochałabym się w takim torciku. A jeszcze tak pięknie podany. Super. Pozdrowionka serdeczne! 🙂
a widzisz dobrze jest czasami zmusić kogoś do spróbowania 🙂
Bajeczny torcik! Kokosowe ciacha to jedne z moich ulubionych 🙂
Jak ja lubię takie torciki :)mniamm
Torcik wspaniały! U mnie to samo z kokosem – tylko ja lubię. Nie robię, bo rodzina zawsze się jeży na choćby cień kokosa w czymkolwiek : )
jak jest kokos,to musi być pyszne 🙂
Rzadko jadam coś kokosowego, ale na taki tort z masą budyniową bym się skusiła
Bajeczny jest ❤
kokosowe smaki należą do moich ulubionych 🙂
Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! 🙂
Dziękuję.
Dziś stawiamy na kokos :)) wnosisz słodkie chwile ! Ps. Jak zwykle pysznie wygląda