Uwielbiam wszelkie klopsiki, pulpety ,z sosem i
warzywnym akcentem oczywiście.Ostatnio do
wszystkich dań -prawie- sypię też mieszankę
orzechów i ten chrupiący element bardzo poprawia
smak dań.Polecam.
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej suchej
200 g mięsa mielonego
kawałek cebuli
marchewka
por kawałek
papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową
jajko
sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie
sos:
600 g passaty
sól ,pieprz
marchewka ,ugotowana na miękko
100 g pieczarek
Passatę wlewamy do garnka i miksujemy ,doprawiamy,
doprowadzamy do wrzenia .
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy kilka minut ,
dodajemy do sosu .
Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody 10 minut.
Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce,
odstawiamy.Por i paprykę kroimy drobno ,odstawiamy.
Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie.
Dodajemy ugotowaną kaszę ,mięso mielone ,marchewkę ,
por, jajko i doprawiamy do smaku .Mieszamy do połączenia
składników i formujemy małe kuleczki ,które układamy na
patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie
dodajemy sos pomidorowy i dusimy je kolejne 15 minut.
Podajemy z kaszą jaglaną ,sosem z pulpetów i orzechami.
Uwielbiam kaszę jaglaną, na pewno wypróbuje:)
pyszny obiad:)
Mamy podobne smaki, dla mnie super danie 🙂
Bardzo pomysłowe danie obiadowe. Zdrowo, smacznie i jakże niebanalnie 🙂
kolejny pyszny pomysł u Ciebie
Super pomysł na pulpeciki 🙂
Pulpety? Mniam. Obojętnie z jakim dodatkiem 🙂 Uwielbiam pulpety. Kojarzą mi się z dobrą, polską kuchnią i smakami dzieciństwa. Pozdrawiam ciepło 🙂
pyszny obiad
Bardzo smakowity obiad, podoba mi się dodatek kaszy jaglanej, super pomysł 🙂
Lubię takie obiadki zaraz ciepło w brzuszku się robi:)
Smakowity talerz!
boskie pulpety, jeszcze lepsze towarzystwo.
Pyszności – od razu mi się jeść zachciało : )
Cały obiad wygląda wyśmienicie 🙂
Dla mnie takie pulpety z kaszy jaglanej to nowość .Na pewno wypróbuję bo kaszę bardzo lubię
wyglądają przepysznie:)
i piękne zdjęcie:)
bardzo fajna propozycja na obiadek 🙂 zapisuję do zrobienia 🙂