Gulasz wieprzowy.

Gulasz robię rzadko ,bo za długo trwa
jego przygotowywanie i to trochę zniechęca.
Jeśli jednak chcecie zadowolić męża ,to
polecam zdecydowanie.img_3480

Składniki: 6 porcji

1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g suszonych pomidorów
1 papryka ,czerwona
Kawałek pora
Oliwa z oliwek
Wino czerwone ,do smaku ,około 100 ml
250 ml bulionu
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki ,u mnie orkiszowa

3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, szczypta
Soli ,szczypta pieprzu ,1 łyżeczka słodkiej papryki,
0,5 łyżeczki ostrej papryki ,1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Mięso kroimy w niewielkie kawałki ,doprawiamy je solą i pieprzem,
obtaczamy w mące.Cebulę obieramy i kroimy drobno. Czosnek
obieramy.W dużym garnku smażymy na oliwie najpierw cebulę ,
potem dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilkę.Dodajemy mięso ,
zwiększamy moc palnika i obsmażamy mieszając cały czas.Dodać
pozostałe przyprawy ,smażyć przez kilka minut i dodać paprykę
pokrojoną na drobno ,suszone pomidory pokrojone ,por i wino .
Dodać gorący bulion ,przykryć garnek i gotować na małym ogniu
przez godzinę.W międzyczasie dodać jeszcze przecier pomidorowy .
Gotować do miękkości mięsa.
Podawać z kaszą lub ziemniakami.

img_3478

Przepis z moimi zmianami na podstawie Kwestii Smaku .

Advertisements

18 thoughts on “Gulasz wieprzowy.

  1. Pychota! Zjadłabym z chęcią taki domowy gulasz. Muszę się przyznać, że naprawdę dawno go nie jadłam. Aż nabrałam ochoty na takie pyszności. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s