Tort czekoladowo -kawowy z profiterolkami.

Mam dla was cudowny torcik czekoladowy z
kremem kawowym i profiterolkami .Jest dość
pracochłonny ,ale przepyszny i wart poświęconego
czasu .Zapraszam do pieczenia.

img_7371
Składniki: na biszkopt czekoladowy ,tortownica 20 cm
4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki dobrej jakości kakao
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
4 łyżki wody

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po łyżce cukier.
Następnie nie przestając ubijać po jednym żółtku ,wodę i
olej .Uważać ,aby piana nie opadła ,ubijamy krótko.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao i
dodajemy w dwóch częściach do ciasta mieszając masę
delikatnie łyżką.Przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem
do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Przez około 20 minut .Odstawiamy do przestygnięcia.
Profiterolki: ciasto
Pół szklanki wody
40 g masła
Pół szklanki mąki
2 jajka

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i dodajemy mąkę cały czas
Ucierając na małym ogniu przez około 2 minuty.Ciasto ma być szkliste
i odchodzić łatwo od ścianek garnka.Odstawiamy aż przestygnie masa.
Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiego,
jednolitego ciasta.Gotowe przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego
małą, okrągłą tylką i wyciskamy małe ,okrągłe profiterolki bezpośrednio na
Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 200 stopniach przez
Około 20 minut .Zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej w wyłączonym piekarniku,
Będą jeczcze bardziej chrupiące.

Krem do profiterolków:
125 g serka mascarpone
100 g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka likieru amaretto lub innego ulubionego

Ubijamy wszystkie składniki na gęsty krem .W profiterolkach robimy małe otworki
wykałaczką i masą przełożoną do rękawa cukierniczego napełniamy nasze ciastka.
Odstawiamy gotowe do lodówki.

Masa czekoladowa do profiterolków:
100 g czekolady gorzkiej 70 %
8 łyżek mleka
30 g masła
Powyższe składniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej .Masą dekorujemy profiterolki.
Krem kawowy do ciasta czekoladowego:
125 g serka mascarpone
100 g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 mocne espresso ,przestudzone

Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno ,dodajemy serek i kawę i ubijamy do powstania
Gęstego kremu .Ciasto przecinamy na dwa blaty i przekładamy kremem kawowym .
Odrobinę kremu zostawiamy na wierzch ciasta.Na górę dodajemy profiterolki dociskając
Je delikatnie do ciasta.Oprószamy cukrem pudrem i gotowe.Ciasto przechowujemy w lodówce.

img_7359

img_7373

Advertisements

15 thoughts on “Tort czekoladowo -kawowy z profiterolkami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s