Sernik japoński.

Bardzo delikatny ,piankowy sernik .Jeśli
lubicie serniki na bazie serka Philadelphia ,
lub jogurtu greckiego to ten jest troszkę
podobny,ale jeszcze bardziej rozpływa się
w ustach .Moja rodzina zachwycona!.

img_3620

Składniki: tortownica 20 cm

5 jajek ,temperatura pokojowa
200 g białej czekolady
300 g serka kremowego typu Philadelphia
(Nie sprawdzi się tu ser wiaderkowy o zbyt płynnej konsystencji)

W dużym garnku zagotowujemy wodę ,zmniejszamy na minimalny
ogień i stawiamy na nim mniejszą ,metalową miskę w której roztapiamy
białą czekoladę.Zdejmujemy z ognia i na kuchence dodajemy do
czekolady ser ,mieszamy energicznie aż masy się połączą .
Teraz dodajemy po jednym żółtku i nadal mieszamy .
Masa jest dość rzadka ,ale nie płynna.
Białka ubijamy na sztywną pianę i w dwóch częściach dodajemy do masy
serowo – czekoladowej .Mieszamy delikatnie łyżką ,aby masa nie opadła.
Przelewamy ją delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ,
oddzielnie dno i boki wystające nieco ponad rant tortownicy.
Ciasto rośnie dość mocno.Przed pieczeniem ciasto kilka razy stukamy
o blat , aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzięki temu ciasto
po upieczeniu nie opadnie.Foremka musi być zabezpieczona z zewnątrz
podwójną warstwą folii aluminiowej .Wstawiamy ja w naczynie
żaroodporne ,nalewamy do niego wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut,
następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Ciasto pozostawiamy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku na 15 minut.
Oprószamy cukrem pudrem .Smacznego.

Jeśli ciasto jest płynne w środku po podanych wyżej 40 minutach
pieczenia radzę wydłużyć czas o kolejne 5,10 minut.Każdy piekarnik
jest inny.Środek ma być ścięty, ale nie może być płynny.

img_3624

img_3613

Reklamy

23 thoughts on “Sernik japoński.

  1. Wygląda pysznie! Bardzo fajny! Taki lekki i dość klasyczny. Tak, jak lubię. Nawet mojemu chłopakowi by zasmakował, bo on w sernikach nie znosi rodzynek 😉
    Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s