Babka cytrynowa.

Bardzo dobra babka cytrynowa .
Do jej wykonania używa się rozpuszczonego ,
gorącego masła i to sprawia ,że ciasto
jest bardzo delikatne i pyszne.

IMG_4006

Składniki: na małą foremkę do babki

4 jajka
150 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
100 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka otarta z jednej cytryny,bez białych błonek
Sok z jednej cytryny

Jajka ubijamy na jasny ,puszysty krem dodając
Partiami cukier .Następnie dodajemy , w trzech częściach
Obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i
Miksujemy tylko połączenia się składników.Masło
Roztapiamy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta ,miksujemy.
Sok i skórkę dodajemy na końcu ,miksujemy krótko i
Ciasto przelewamy do foremki natłuszczonej i wysypanej
Bułką tartą.Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Po przestygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

IMG_3993

Reklamy

14 thoughts on “Babka cytrynowa.

  1. Doskonała! Będzie idealna na Wielkanoc. Przyznam się szczerze, że ja już teraz najchętniej bym się do niej dobrała. Pycha!
    Pozdrowionka sobotnie 🙂 Miłego wieczoru 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s