Torcik dwie czekolady.

Bardzo prosty torcik dwie czekolady .
Środkowa część przełożona jest musem
z gorzkiej czekolady ,a wierzch musem
z białej czekolady .Dekoracja ze świeżych
owoców tylko zachęciła do jedzenia.Polecam.

IMG_4048

Składniki : tortownica 20 cm
4 jajka
4 łyżki cukru, płaskie
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
2 łyżki oleju

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną
pianę dodając po łyżce cukru. Nastepnie po jednym
żółtku i nadal ubijać .Teraz dodać wodę i olej i ubić do
połączenia się masy jajecznej.Mąkę przesiać z kakao i
wmieszać w trzech częściach do masy jajecznej, delikatnie
łyżką ,aby piana nie opadła.Przelać do tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach przez około
20 minut.Ostudzić .Przeciąć wzdłuż na pół.
Mus z gorzkiej czekolady :
100 ml śmietany kremówki
50 g gorzkiej czekolady

Śmietanę podgrzewamy, lekko,roztapiamy w niej
gorzką czekoladę połamaną na kawałki .Odstawiamy do
ostygnięcia ,potem do lodówki do schłodzenia na około
2 godziny.Po tym czasie masę ubijamy mikserem na mus.
Przekładamy nim środek tortu.Przykrywamy drugim blatem.
Mus z białej czekolady:
60 ml śmietany kremówki
50 g białej czekolady

Śmietanę podgrzewamy ,lekko , roztapiamy w niej kawałki
białej czekolady i odstawiamy do ostygnięcia ,a następnie
do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.Po tym czasie
masę ubijamy na mus.Dekorujemy nim wierzch tortu i układamy
na nim dowolne owoce.Przechowujemy w lodówce.

IMG_4050

IMG_4064

20 uwag do wpisu “Torcik dwie czekolady.

  1. Nie słyszałam o takim torciku, ale zachęciłaś mnie, aby sobie go przygotować. Mam ochotę się przekonać czy mi zasmakuje 😉
    Pysznie wygląda.
    Pozdrowionka! 🙂

Dodaj odpowiedź do ladylaurabloq Anuluj pisanie odpowiedzi