Najlepsze bułki do burgerów i nie
tylko jakie znam. Proste,puszyste w środku ,
warte upieczenia.
Składniki: około 8 bułek
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
300 ml ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego,letniego masła
1 jajko
Plus jedno żółtko do posmarowania bułek
po wyrośnięciu.
W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże
z cukrem ,dodać dwie łyżki mąki ,dobrze wymieszać ,aby
nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około
20 minut.
Do miski wrzucić rozbełtane jajko ,rozczyn ,część mąki, sól ,mleko
I wyrabiać ciasto .Jest dość luźne, ale to zagwarantuje nam
puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone
masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy
do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 0,5 godziny.
Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniki nagrzanym wcześniej
do 210 stopni przez około 15 minut.Smacznego.
Przepis z bloga -Kwestia smaku – dziękuję.
wyszły idealnie:)
będę musiała i Twoje wypróbować; więc sobie zapisuję
ale dorodne!
Wydają się być super. Mało jest bułek do burgerów, które mi w 100% odpowiadają. Najlepiej zrobić samemu, racja! 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Piękne! A jakie puchate w środku.
Takim puchatym bułeczkom ciężko się oprzeć 🙂
Looks perfect 🙂