Bułki do burgerów ,najlepsze.

Najlepsze bułki do burgerów i nie
tylko jakie znam. Proste,puszyste w środku ,
warte upieczenia.

IMG_4407

Składniki: około 8 bułek

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
300 ml ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego,letniego masła
1 jajko

Plus jedno żółtko do posmarowania bułek
po wyrośnięciu.

W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże
z cukrem ,dodać dwie łyżki mąki ,dobrze wymieszać ,aby
nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około
20 minut.

Do miski wrzucić rozbełtane jajko ,rozczyn ,część mąki, sól ,mleko
I wyrabiać ciasto .Jest dość luźne, ale to zagwarantuje nam
puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone
masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy
do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 0,5 godziny.
Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniki nagrzanym wcześniej
do 210 stopni przez około 15 minut.Smacznego.

IMG_4394

IMG_4411

Przepis z bloga -Kwestia smaku – dziękuję.

Reklamy

7 thoughts on “Bułki do burgerów ,najlepsze.

  1. Wydają się być super. Mało jest bułek do burgerów, które mi w 100% odpowiadają. Najlepiej zrobić samemu, racja! 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s