Babka serowa.

Babka kakaowo – czekoladowa z
dodatkiem kremowego sera Philadelphia
który nadaje jej wilgotności .Polecam.

IMG_4590

Składniki : keksówka 19 cm

1 łyżka mocnego espresso ,ostudzić
200 g serka philadelphia ,lub inny kremowy
75 g polenty, dałam kaszę mannę ,ale myślę ,że
z polentą będzie lepsza ,tak jest w oryginale
125 g masła,,temperatura pokojowa
150 g cukru, jeśli wolicie słodsze 225 g
4 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
2 łyżki kakao

Ser ,masło ,jajka ,cukier, polentę i mąkę przesianą z
sodą i proszkiem do pieczenia wkładamy do miski i
ucieramy mikserem aż wszystkie składniki się połączą .
Masę dzielimy na dwie części .Do jednej dajemy ekstrakt
Z wanilii i mieszamy.Do drugiej kawę i kakao i mieszamy.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia :na spód jasna masa ,potem część ciemnej i
znów jasna i ciemna.Wyrównujemy wierzch i pieczemy w
piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni przez
około 50 minut.Kroimy po przestygnięciu.

IMG_4595

Przepis z bloga Raspberries and cream – dziękuję.

Advertisements

17 thoughts on “Babka serowa.

  1. Wow! Narobiłaś mi ochoty na taką babkę! Po prostu rewelacja. Dla mnie dwukolorowe ciasta to zawsze wyzwanie, ale jakie smaczne!
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  2. Babka to ciasto trochę niedoceniane przeze mnie, ale zawsze, gdy jąż upiękę to się zachwycam 😉 Twoja babka też mnie zachwyca!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s