Babka kakaowo – czekoladowa z
dodatkiem kremowego sera Philadelphia
który nadaje jej wilgotności .Polecam.
Składniki : keksówka 19 cm
1 łyżka mocnego espresso ,ostudzić
200 g serka philadelphia ,lub inny kremowy
75 g polenty, dałam kaszę mannę ,ale myślę ,że
z polentą będzie lepsza ,tak jest w oryginale
125 g masła,,temperatura pokojowa
150 g cukru, jeśli wolicie słodsze 225 g
4 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
2 łyżki kakao
Ser ,masło ,jajka ,cukier, polentę i mąkę przesianą z
sodą i proszkiem do pieczenia wkładamy do miski i
ucieramy mikserem aż wszystkie składniki się połączą .
Masę dzielimy na dwie części .Do jednej dajemy ekstrakt
Z wanilii i mieszamy.Do drugiej kawę i kakao i mieszamy.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia :na spód jasna masa ,potem część ciemnej i
znów jasna i ciemna.Wyrównujemy wierzch i pieczemy w
piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni przez
około 50 minut.Kroimy po przestygnięciu.
Przepis z bloga Raspberries and cream – dziękuję.
wygląda przepysznie 🙂
Taka babka musi smakować pysznie!
Cudowna babeczka 🙂
Wow! Narobiłaś mi ochoty na taką babkę! Po prostu rewelacja. Dla mnie dwukolorowe ciasta to zawsze wyzwanie, ale jakie smaczne!
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Babka to ciasto trochę niedoceniane przeze mnie, ale zawsze, gdy jąż upiękę to się zachwycam 😉 Twoja babka też mnie zachwyca!
Wyszła jak z cukierni, chętnie spróbuję 🙂
nie trzeba mnie namawiać na kawałek,widać ,że pyszna !
ale fajna babeczka
Fajnie wygląda taka dwukolorowa babka 🙂
perfekcyjny ma wzorek! 🙂
takie babki są najlepsze!
Droga Lauro, zapraszam Cię na mój nowy blog Siedemnaście gorzkich pestek. Pozdrawiam najcieplej, Rena 🙂 https://17gorzkichpestek.wordpress.com/2017/05/27/nowosci-i-starocie/
Ciekawy pomysł z dodatkiem kawy
oj tak, babka z serkiem to dobre połączenie 🙂
serowa? Takowej nie miałam okazji jeszcze robić, ani jeść 🙂
Wygląda tak delikatnie…;) Wspaniała!
Babka wygląda wspaniale i na pewno jest tak pyszna jak wygląda 🙂